Mit grej: Ray Flash

08 jul Mit grej: Ray Flash

IMG_1578En af de nyeste tilføjelser til mit arsenal er Ray Flash ringflash adapteren. En ringflash giver et meget specielt look til portrætter og er yderst velegnet til f.eks. hurtige produktfotos eller klinisk dokumentation – tandlæger og retsmedicinere er rigtig glade for dem, da de oplyser motivet “blødt” og næsten uden skygger. Der dannes til gengæld en unik slagskygge hele vejen rundt om f.eks. modellen der står tæt op ad en baggrund.

Ulemper? Den er stor. Og da den passer meget tæt omkring både objektiv og flashhoved skal du have den HELT rigtige model. Min er til Canon Speedlite 580EX II monteret på et 5D. Vil du montere den på et 50D eller et 1D skal du have en anden model fordi afstanden fra hotshoe til lens mount er forskellig. Det samme gælder hvis du vil bruge en anden flash. Den er også dyr, ca. 2000 kroner hvis du får den fra England. Jeg fandt dog en billigere måde, mere om det senere. Fik jeg sagt stor? Den er ikke alene stor, den specielle form gør også at det er et helvede at få den ned i kameratasken. Jeg har min helt ude i den ene side af min Domke F-1X så toppen stikker op. Slut med lige at smide tasken ind bag i bilen… Der er også et vist tab af lys, så glem at lyse en sportshal op med den.

Fordele? Fill flash har aldrig været så nemt. Nu kan jeg lave flot, dramatisk lys på portrætter og så selv bestemme nøjagtigt hvor meget eller hvor lidt jeg vil løfte skyggerne bagefter. Ray flash laver et direkte og retningsbestemt, men meget blødt lys. Bruger man den med E-TTL er det bare at justere FEC til skyggerne er som man vil have dem. Hurtige portrætter er nu også en mulighed – Sæt kameraet på manuel, eksponer så din baggrund bliver så mørk eller lys som du vil have og brug så Ray flash til at oplyse modellens ansigt på den helt unikke måde en ringflash kan. Makro? Nul problem. Jeg har testet den hurtigt med Canons 100mm makro og det giver et meget jævnt og blødt lys med masser af detaljer, selv i sarte hvide kronblade.

Hvad bruger jeg den til? Alt det ovenstående, men den er indkøbt til brug ved portrætter, sammen med andre flashes. Jeg har ikke haft den så længe endnu, men har et par shoots i tankerne hvor den kommer til at spille en stor rolle. Jeg opdaterer dette indlæg så snart jeg har noget sejt at vise fra den :)

Eksempel på brug:

IMG_1098

Addiction...

Jeg er nødt til at vise to eksempler her. Det første er 100% snapshot af Marius, faktisk det første jeg skud jeg tog med Ray Flash monteret. Skudt i AV, Ray Flash monteret, 580EX II i E-TTL. Peg-og-klik. Perfekt hvis man f.eks. skulle fotografere gæster til en reception. Skud nummer to er min Domke F-1X med lidt usædvanligt indhold. De 6 Mountain Dew (brainfuel of choice her i sommervarmen) er oplyst nedefra af en 540EZ med grønne gels. Resten af tasken er oplyst af den Ray flash jeg havde på 580EX‘eren på mit kamera. Bemærk den svage skygge hele vejen rundt om tasken og at de objektiver der kigger op fra tasken ikke drukner i reflektioner.

Hvor har jeg købt den? Se nu bliver det indviklet, hold godt fast… Som tidligere nævnt er Ray flash lidt dyr. For dyr, vil jeg faktisk umiddelbart mene. CAV havde et introtilbud til 1800 + moms og jeg fandt dem via England til ca. 2000 danske kroner. Et minimum af research viste dog at den er udviklet af en tjekke og fremstillet i Tjekkiet. Jamen dog… min makker JP hedder Skorepa til efternavn, taler flydende tjekkisk og har en del familie dernede. Jeg fandt adapteren i en tjekkisk netbutik og fik ham til at lave bestillingen. Den blev så leveret til hans kusine der videresendte den her til Danmark. Nul moms og told da Tjekkiet er i EU. Det hele tog dog 2 måneder, så vi skal lige have finpudset et par detaljer før jeg tilbyder fælleskøb af Ray Flash fra Tjekkiet. Jeg endte med at betale 900 kroner for det hele, så det var besværet og ventetiden værd.

Min dom? En sjov tilføjelse til flashmod-arsenalet der giver nogen unikke muligheder, men start lige med at købe paraplyer, stande osv – dem kan du bruge til mere. Er du fast besluttet på at få ringflash hvad enten det er til portrætter eller makro er Ray Flash hermed anbefalet. Plast, men solid. Jeg er dog glad for jeg ikke betalte 2000 kroner for den…

IMG_1581 IMG_1580

No Comments
 • Knud
  Posted at 12:39h, 08 juli Svar

  Du siger bare til når du er klar til fælleskøb – jeg vil gerne skrives først på listen 😉

 • Laust
  Posted at 11:26h, 09 juli Svar

  Sådan en kunne jeg da også godt tænke mig. så nr.2 på listen, tak 😀

 • Søren
  Posted at 12:02h, 09 juli Svar

  10-4!

  Der findes faktisk en dansk forhandler der har en kopi af Ray Flashen… Jeg må se om jeg kan få lov at låne kopien til duel mellem de to. Kopien sælges nemlig (fra dansk webshop) til lige under 1000 kroner :)

 • Bo Henriksen
  Posted at 07:51h, 13 juli Svar

  Hej Søren,

  En smule off-topic, men et ønske til dit næste indlæg i ‘Mit Grej’ rækken. Kunne du ikke skrive lidt om hvilke remote flash triggers du bruger. Evt. spæde lidt op med erfaringer du her gjort dig med andre systemer. Jeg har svært ved at overskue hvad der er det rette til at drive 2-3 580EX II’ere. Jeg har kigger på Skyports, Cactus V4, PocketWizards og RadioPoppers, men kan ikke helt lure forskellene i forhold til pris.

  -Bo

 • Lars
  Posted at 07:09h, 15 juli Svar

  Hej Søren

  På den ene side er det fedt at få lidt tips og inspiration, på den anden side belaster det ofte på en eller anden måde min konto at surfe ind på dine sider. Den ser for spændende ud, så jeg blev nødt til at bestille en ($199 hos BHP i NY). Da porto er $50 blev jeg også nødt til at bestille en Domke taske i elegant og tidsløst meget moderigtigt støvet olivengrønt (godt nok spændt på at se hvordan den ser ud i virkeligheden) :)

  Btw – købte for nogen tid siden Catus V4. Har først haft tid til at kigge på skidtet sidste weekend og fandt ud af at senderen ikke virker (bestilte i April). Jeg skrev dem en email og forklarede problemt. Mindre end 24 timer senere får jeg en email at en ny sender er undervejs – jeg behøver ikke at sende den defekte tilbage. Det er sørme kundeservice – ikke tit man oplever det i “vore dage”. Og så til et produkt til $20… Ville bare lige bemærke det…

 • Søren
  Posted at 08:49h, 15 juli Svar

  Uh, tag endelig billeder af den olivengrønne Domke, jeg var selv meget i tvivl om jeg skulle gå efter sort eller oliven – det endte med sort fordi jeg af og til skal være i jakkesæt :) Hvilken model valgte du?

  Tillykke med købene og FEDT at høre om god kundeservice – det burde der være noget mere af i verden.

 • Lars
  Posted at 13:29h, 15 juli Svar

  Samme model som din – meget i tvivl om størrelsen “passer”, men der er ingen importør i Schweiz hvor jeg kunne se en. Skal nok sende et skud eller to af den. Btw bestilte i går kl. 12:49 (middag) og BHP-pakken ankom iflg. UPS her i CH i morges kl. 7:58 (ligger hos toldvæsenet i øjeblikket) – på en eller anden måde lidt vildt…

 • Søren
  Posted at 13:35h, 15 juli Svar

  Jeg har to – F-5XC og F-1X 😉

  UPS er vejen frem, de tager 48 timer fra New York til Skanderborg. Det er også helt pænt…

 • Lars
  Posted at 08:36h, 16 juli Svar

  Okay okay – F-5XC :)

 • Martin Kaufmann
  Posted at 15:15h, 27 juli Svar

  Hej alle,

  Et alternativ til ovenstående…

  Fandt via Amazon.de at Foto Köster (www.foto-koester.de) i Tyskland forhandler Ray Flash til en rimelig pris… i sammenligning med prisen i Danmark.

  Ray Flash = EURO 158
  Levering = EURO 14
  Ialt = Euro 172 svarende til omkring DKK 1300

  Ovenstående beløb er inklusiv tysk moms og told er der ingenting af inden for EU. Min oplevelse med Foto Köster har været fin – god service og hurtig levering.

  Hilsen,
  Martin

 • Kenneth Nguyen
  Posted at 18:59h, 30 marts Svar

  Hey drenge.
  Jeg er rigtig interesseret i at få fat i en Ray Flash. Nogen af jer der har et link til en webshop, som har den In stock?

  På forhånd mange tak

  Mvh
  Kenneth Nguyen

  • Søren
   Posted at 10:34h, 31 marts Svar

   Jeg fik min via Tjekkiet, da det er et tjekkisk produkt – og jeg har en assistent der taler sproget flydende og har familie dernede. Butikken tager nemlig ikke Visa og er ikke umiddelbart opsat på at sende ud af landet. Hvis du kan bruge en Orbis Ring Flash i stedet så ved jeg at http://www.kamerahuset.dk er begyndt at forhandle dem :)

 • Kenneth Nguyen
  Posted at 14:42h, 31 marts Svar

  Hej Søren

  Tak for det hurtige svar. Jeg fandt efter noget tid en på Amazon.com som sendte den udenlandsk. Så tror det skulle være i bås nu:-D

  Go Påske!

 • Søren
  Posted at 15:28h, 31 marts Svar

  Tillykke med købet, jeg bruger min til fill flash konstant :)

Post A Comment