Mit grej: Ray Flash

08 jul Mit grej: Ray Flash

IMG_1578En af de nyeste tilføjelser til mit arsenal er Ray Flash ringflash adapteren. En ringflash giver et meget specielt look til portrætter og er yderst velegnet til f.eks. hurtige produktfotos eller klinisk dokumentation – tandlæger og retsmedicinere er rigtig glade for dem, da de oplyser motivet “blødt” og næsten uden skygger. Der dannes til gengæld en unik slagskygge hele vejen rundt om f.eks. modellen der står tæt op ad en baggrund.

Ulemper? Den er stor. Og da den passer meget tæt omkring både objektiv og flashhoved skal du have den HELT rigtige model. Min er til Canon Speedlite 580EX II monteret på et 5D. Vil du montere den på et 50D eller et 1D skal du have en anden model fordi afstanden fra hotshoe til lens mount er forskellig. Det samme gælder hvis du vil bruge en anden flash. Den er også dyr, ca. 2000 kroner hvis du får den fra England. Jeg fandt dog en billigere måde, mere om det senere. Fik jeg sagt stor? Den er ikke alene stor, den specielle form gør også at det er et helvede at få den ned i kameratasken. Jeg har min helt ude i den ene side af min Domke F-1X så toppen stikker op. Slut med lige at smide tasken ind bag i bilen… Der er også et vist tab af lys, så glem at lyse en sportshal op med den.

Fordele? Fill flash har aldrig været så nemt. Nu kan jeg lave flot, dramatisk lys på portrætter og så selv bestemme nøjagtigt hvor meget eller hvor lidt jeg vil løfte skyggerne bagefter. Ray flash laver et direkte og retningsbestemt, men meget blødt lys. Bruger man den med E-TTL er det bare at justere FEC til skyggerne er som man vil have dem. Hurtige portrætter er nu også en mulighed – Sæt kameraet på manuel, eksponer så din baggrund bliver så mørk eller lys som du vil have og brug så Ray flash til at oplyse modellens ansigt på den helt unikke måde en ringflash kan. Makro? Nul problem. Jeg har testet den hurtigt med Canons 100mm makro og det giver et meget jævnt og blødt lys med masser af detaljer, selv i sarte hvide kronblade.

Hvad bruger jeg den til? Alt det ovenstående, men den er indkøbt til brug ved portrætter, sammen med andre flashes. Jeg har ikke haft den så længe endnu, men har et par shoots i tankerne hvor den kommer til at spille en stor rolle. Jeg opdaterer dette indlæg så snart jeg har noget sejt at vise fra den :)

Eksempel på brug:

IMG_1098

Addiction...

Jeg er nødt til at vise to eksempler her. Det første er 100% snapshot af Marius, faktisk det første jeg skud jeg tog med Ray Flash monteret. Skudt i AV, Ray Flash monteret, 580EX II i E-TTL. Peg-og-klik. Perfekt hvis man f.eks. skulle fotografere gæster til en reception. Skud nummer to er min Domke F-1X med lidt usædvanligt indhold. De 6 Mountain Dew (brainfuel of choice her i sommervarmen) er oplyst nedefra af en 540EZ med grønne gels. Resten af tasken er oplyst af den Ray flash jeg havde på 580EX‘eren på mit kamera. Bemærk den svage skygge hele vejen rundt om tasken og at de objektiver der kigger op fra tasken ikke drukner i reflektioner.

Hvor har jeg købt den? Se nu bliver det indviklet, hold godt fast… Som tidligere nævnt er Ray flash lidt dyr. For dyr, vil jeg faktisk umiddelbart mene. CAV havde et introtilbud til 1800 + moms og jeg fandt dem via England til ca. 2000 danske kroner. Et minimum af research viste dog at den er udviklet af en tjekke og fremstillet i Tjekkiet. Jamen dog… min makker JP hedder Skorepa til efternavn, taler flydende tjekkisk og har en del familie dernede. Jeg fandt adapteren i en tjekkisk netbutik og fik ham til at lave bestillingen. Den blev så leveret til hans kusine der videresendte den her til Danmark. Nul moms og told da Tjekkiet er i EU. Det hele tog dog 2 måneder, så vi skal lige have finpudset et par detaljer før jeg tilbyder fælleskøb af Ray Flash fra Tjekkiet. Jeg endte med at betale 900 kroner for det hele, så det var besværet og ventetiden værd.

Min dom? En sjov tilføjelse til flashmod-arsenalet der giver nogen unikke muligheder, men start lige med at købe paraplyer, stande osv – dem kan du bruge til mere. Er du fast besluttet på at få ringflash hvad enten det er til portrætter eller makro er Ray Flash hermed anbefalet. Plast, men solid. Jeg er dog glad for jeg ikke betalte 2000 kroner for den…

IMG_1581 IMG_1580