Mit grej: Elinchrom Skyports

15 jul Mit grej: Elinchrom Skyports

IMG_1593

Mange tror at når flashen skal være trådløs har man to muligheder: Cactus triggers (aka “Poverty Wizards”) eller Pocket Wizards. Førstnævnte fungerer det meste af tiden, har en ok rækkevidde til de fleste ting og koster et par hundrede kroner for et sæt. Pocket Wizards fungerer HVER gang, rækker et godt stykke ind i nabokommunen og koster 2400 for et sæt – plus moms.

Jeg startede med et sæt cactus triggers og fik smag for off-camera flash. Desværre virkede de kun næsten hver gang, men det var til at leve med en enkelt smutter i ny og næ – det mest irriterende var at de ofte gik af uden nogen synlig grund. Mobilbrug, mikroovne eller bare mild telekinese kunne få dem til at fyre lystigt afsted, og det ser altså ikke voldsomt prof ud at flashen i paraplyen knalder afsted for sig selv mens man forsøger at få det næste par bryllupsgæster til at stille an… Så begyndte jeg at kigge på Pocket Wizards, men at betale SÅ mange penge for trådløse triggers kunne jeg alligevel ikke få mig selv til – jagten gik ind på et alternativ. Det viste sig at der var to “middle of the road” muligheder, der begge tilbød stensikker performance og god rækkevidde: Cybersync systemet fra Paul C. Buff (manden bag Alien Bee og White Lightning) og Elinchrom Skyports. Lidt research viste at de lå på ca. samme priser, havde ca. samme rækkevidde (godt 100 meter) og var klippestabile. Men Paul C. Buff forlangte ekstra gebyr for at sende uden for USA fordi det åbenbart var for bøvlet. Elinchrom var derimod fremstillet i Schweiz og havde ingen problemer med at sælge deres ting over hele verden. Nu ved I hvorfor jeg endte med skyports, det må være historie nok for i dag!

Jeg har ikke fortrudt mit valg, lad mig sige det sådan. Kort efter jeg modtog mit Skyport Universal Kit (der er også et RX-kit til brug med Elinchrom RX studielys) lavede jeg denne test. Jeg har sjældent behov for at udlæse en flash på 125 meters afstand, men nu ved jeg at jeg kan gøre det – og være sikker på at den udløses HVER gang. Jeg har derfor ingen skrupler med f.eks. at gemme en flash i et ventilationsrør af metal, gemt i en mur, som jeg gjorde da jeg skød Adam for nyligt.

Mange påpeger at Pocket Wizards har endnu bedre rækkevidde, men Skyports rækker så RIGELIGT til mine behov. Og hvis ikke man har brug for de 500 meters rækkevidde Pocket Wizards tilbyder er der faktisk en del fordele ved Skyports:

  1. De koster under det halve.
  2. De er MEGET mindre. Modtagerne er lige en lille smule større end en æske tændstikker, senderen er mindre. Ingen af delene vejer ret meget.
  3. De har 16 forskellige frekvenser – og 4 kanaler til hver.

Prisen er der ikke så meget at sige om. Mere end Cactus triggers, det halve af Pocket Wizards. Punkt 2 er en rigtig fed ting for mig – da vi var på ferie kunne jeg i min relativt lille Domke F-5XC medbringe to flashes og skyports til dem – Pocket Wizards havde der ikke været plads til. Punkt 3 på listen herover er faktisk næsten det bedste ved Skyports – Til sammenligning har Pocket Wizards 4 frekvenser at vælge imellem. Muggen mås hvis du er på fototur med flere andre og I er mere end 4 fotografer der bruger Pocket Wizards… Udover de 16 frekvenser er der lige den lille ting med de 4 kanaler. Det er her Skyport systemet trækker fra konkurrenterne! På senderen sidder der en lille skydeknap der kan sættes på 1,2,3 eller 4. Umiddelbart herover er skydeknappen der går fra Off til Grp (group) og til sidst All. Tilsvarende kan modtagerne sættes til kanal 1-4. Det betyder at du kan inddele dine lys i 4 grupper og f.eks. kun affyre gruppe 1 for at tjekke dit fill light, gruppe 2 for at se om rim light er som det skal være osv. Du kan opbygge billedet ét lys ad gangen og så til sidst fyre dem alle af. Eller du kan bare gøre som jeg er ved – 4 speedlites, 4 kanaler, labels fra 1-4. Super nemt at arbejde med!

Ulemper? De kører på Lithium-batterier. 7-11 har dem ikke lige på hylden hvis du løber tør på et shoot. Antennen virker heller ikke som noget jeg ville hænge min frakke på, men jeg slår den sjældent ud. Den førnævnte speedlite i metalrør i mur, 6 meter væk havde nul problemer selvom antennen var slået ind.

Fordele? De kører på Lithium-batterier fra Nokia. Det er et helt almindeligt mobilbatteri der sidder i modtagerne, så har du en nyere Nokia-oplader kan du klare dig. 7-11 sælger “nød-opladere” med enten håndsving eller plads til et AA-batteri, begge kan klare ærterne. Modtagerne virker fint mens de lader. Men jeg har endnu ikke prøvet at løbe tør… Deres store test var før omtalte shoot med Adam. På 3 timer flashede vi nok til at brænde igennem mine 24 Sanyo Eneloop AA-batterier, men mine Skyports blev bare ved og ved. Og jeg kan ærligt talt ikke huske hvornår jeg sidst har ladet dem op. De forbindes til flashen via minijack stik og der medfølger en række forskellige – jeg har dog valgt at investere i minijack-til-hotshoe adaptere fra Flashzebra.com:

IMG_1591

Så kan mine Skyports affyre hvad som helst med en hotshoe. Om Skyports er pålidelige? Jeg har få gange oplevet at en flash ikke blev fyret af, men hver og en af disse misfires har jeg kunnet kurere ved at tænde enten flash eller modtager… Jeg har endnu ikke oplevet fejl der ikke var min egen skyld.

Hvad bruger jeg dem til? Alt der kræver en flash væk fra kameraet. Jeg vil have gang i loddekolben og fremstille et Minijack-til-N3 kabel så jeg kan bruge dem til at udløse mit kamera også.

Eksempler på brug:

176/365

Marius leger på terrassen under vores ferie på Samsø. Med solen lige i ryggen, intet problem når man har flashes og skyports!

IMG_1034

Klik på billedet for at komme til flickr hvor du kan se hvad der er hvad :)

Hvor har jeg købt dem? Jeg købte sættet brugt fra USA, men efter told & skat havde været der, havde det været billigere at købe herhjemme. Især efter en venlig læser gjorde opmærksom på at dustinhome.dk har universal-kittet til 1000 kroner… Jeg har selv lige bestilt en ekstra modtager derfra.

Min dom? Bedste valg hvis du vil have off-camera flash men er blevet træt af cactus triggers.

Det skal dog tilføjes at jeg havde de gamle V2s Cactus Triggers. De nye V4 virker noget mere robuste og pålidelige – har kun prøvet dem kort men skal nok lave en “rigtig” test.

No Comments

Post A Comment